Serial link til micro:bit

Vi vil her gennemgå hvordan man kan lave datalogning fra en micro:bit til en computer via et serielt link.

En micro:bit koblet til en computer via USB kabel. I denne øvelse skal din micro:bit forbindes på denne måde.

For at hente data fra en micro:bit over på en computer skal der på computeren først installeres en klient, en såkaldt seriel datalogger. Hos teknologihuset har vi udviklet en seriel datalogger der virker på følgende 3 platforme.

(Chromebook) – Direkte link til “Chrome Webshop

På nuværende tidspunkt er alle tre versioner under udvikling, hvorfor der kan forekomme fejl. Ved fejl er du meget velkommen til at skrive til jclarsen@teknologihuset.dk med en beskrivelse af fejlen.


Micro:bit koden

For at komme i gang med datalogning fra vores micro:bit skal der først laves et lille stykke kode der skal sendes over til vores micro:bit. Denne kode skal indsamle de data vi ønsker at sende over til vores terminal software på computeren. Det er med andre ord ikke computeren der bestemmer hvilke data der skal logges, men derimod koden på vores micro:bit.

Herunder ses koden i MakeCode der skal lægges på ens micro:bit for at få datalogningen til at virke.

Makecode blok-kode til datalogning af temperatur – Link

Koden herover vil logge temperaturen fra den interne temperatursensor på en micro:bit. Det hele er placeret i en “for altid” løkke, således at kode afvikles så længe der er strøm på ens micro:bit.

Sådan virker koden

Den røde klods gemmer den nuværende temperatur ind i variablen “Temp”. Den nuværende temperatur aflæses fra micro:bit’en ved hjælp den lyserøde klods. Variablen “Temp” har vi selv oprettet under “Variabler” i menuen til venstre.

Nu hvor temperaturen er gemt i variablen “Temp”, kan vi via den mørkeblå klods, sende data via det serielle link til computeren via USB kablet. Ved at bruge klodsen “Seriel skriv linje”, opnår vi at hver aflast temperatur bliver sendt til computeren – en linje af gangen.

Til sidst indsætte vi en pause på 1000 [ms] hvilket svare til 1 [s], hvor efter programmet starter forfra med at opsamle data og sende det til computeren. Pausen i programmet behøver ikke være 1 [s], og kan sagtens ændres.